Az országban több mint 65 ezer bölcsődei férőhely elérhető

Az áprilisi adatok szerint meghaladta a 65 ezret a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma az országban, az elmúlt egy évben közel ötezer férőhellyel bővült a hálózat – közölte a kormányszóvivő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagydoboson a község új bölcsődéjének átadásán kedden.

Vitályos Eszter a 496 millió forint értékű beruházás kapcsán elmondta, a férőhelyek száma 2010-hez képest megduplázódott, az ellátást biztosító intézmények és a szolgáltatások száma pedig több mint négyszeresére nőtt az országban.
A három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára elérhető a bölcsődei ellátás valamelyik formája, ez az eddigi legmagasabb arányszám, 2010-ben 11 százalék volt ez az adat – fogalmazott a kormányszóvivő.
Megjegyezte, az országos lefedettséget tekintve 2024 áprilisában több mint 1150, azaz minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás, ami a tizennégy évvel ezelőtti adathoz képest három és félszeres emelkedést jelent.
A bölcsődei kapacitásbővítés- és fejlesztés folyamatos, jelenleg is több ezer férőhely építése zajlik – tette hozzá Vitályos Eszter.
A kormánypárti politikus a bölcsődei szakemberek és az itt foglalkoztatottak bérezésével kapcsolatban hangsúlyozta, fizetésük 2010-hez képest 2024-re több mint négyszeresére emelkedett, és bár ezen a területen is sok a feladat, a kormány “nagy energiákkal” folytatja ezt a munkát.
A beruházásról szólva Vitályos Eszter elmondta, a fejlesztés során egy háromcsoportos, harminchat férőhelyes bölcsőde épült meg a Mátészalkához közeli településen. Az épületben a csoportszobák mellett raktárakat, konyhát, szociális helyiségeket és játszóudvart is kialakítottak.
Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen elmondta, az elmúlt öt évben több mint ötmilliárd forint fejlesztési támogatást kapott Nagydobos, amire “esély nem lett volna” a 2010 előtti időszakban.
Kovács Gábor, a község Fidesz-KDNP-s polgármestere arról beszélt, a bölcsőde felépítéséhez szükséges forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyerte el az önkormányzat.