Az uniós intézmények megjavítják a tönkrement migrációs rendszert

Az uniós intézményekben, az Európai Parlamentben és a Tanácsban végzett sokéves munkának köszönhetően megjavítjuk tönkrement migrációs és menekültügyi rendszerünket – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos hétfőn.

Az uniós tagállamok belügyminiszterei hétfőn a belgiumi Gentben tartottak informális találkozót, hogy megvitassák azokat a lépéseket, amelyek lehetővé teszik az új migrációs és menekültügyi paktum végrehajtását, miután azt néhány héttel ezelőtt az Európai Parlament véglegesen jóváhagyta.
Johansson a tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, Németország nagyon fontos szerepet játszott “a bizalom újjáépítésében, amely ahhoz volt szükséges, hogy az uniós tagállamok megtalálják a történelmi és globális jelentőségű kompromisszumot” az új migrációs és menekültügyi paktummal összefüggésben. Mint mondta, a paktum elfogadása azt az üzenetet közvetíti a világnak, hogy közös összefogással a migráció kezelhető.
Elmondta, hogy az Európai Bizottság már dolgozik a közös végrehajtási terven, hogy segítse a tagállamok felkészülését a paktum intézkedéseinek megvalósítására.
Kiemelte: négy és fél évvel ezelőtt, amikor az Európai Bizottság megkezdte hivatali működését, az európai polgárok a migráció kezelését az Eurobarométer-felmérésekben a három legfontosabb politikai kérdés közé sorolták, míg manapság ez már csak a hetedik helyen áll a prioritások között, “mert a polgárok azt tapasztalják, hogy a politikusok foglalkoznak a kihívásokkal, és képesek együttműködni azok kezelésében”.
Az EU soros belga elnöksége hétfői közleményében hangsúlyozta: intenzívebbé kívánja tenni az új migrációs és menekültügyi paktum végrehajtásáról és működéséről szóló megbeszéléseket.
“Ezt a történelmi reformot nemcsak papíron kell jóváhagyni, hanem alapvetően meg kell változtatni azt, ahogyan a helyszínen, a határokon és a területünkön dolgozunk” – hívta fel a figyelmet az elnökség.
Az informális tanácskozáson részt vesz az Európai Bizottság, az uniós tagállamok és a schengeni társult országok bel- és migrációs ügyekkel foglalkozó miniszterei, valamint az érintett ügynökségek képviselői. Együtt fogják megvizsgálni, hogy a paktum hogyan és mikor válhat működőképessé.