Az élet legcsodálatosabb dolga a gyermek születése

A gyermek születése az élet legcsodálatosabb, legszebb dolga – hangsúlyozta Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az Anyafüzet című kiadványt bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az államtitkár úgy fogalmazott: fontos, hogy a gyermekek születése jó élmény legyen. Ehhez pedig nagyban hozzájárul minden olyan kézzel fogható, “emészthető” kiadvány, amely a “játszótéri híradó” helyett hiteles információkat tartalmaz a várandósságról és a gyermekvállalásról.
“Személy szerint hiszek a családbarát ország eszméjében” – jelentette ki Hornung Ágnes, hozzátéve: a kormány hisz abban, hogy családban élni jó, és nem engedi el a kezét azoknak a szülőknek, akik gyermeket vállalnak.
A kormányzat részéről a legfontosabb feladat, hogy kiszámíthatóságot tudjon biztosítani a családoknak – magyarázta az államtitkár. Megjegyezte azt is: örül, hogy olyan helyen dolgozhat, ahol, ha áttételesen is, de sokat tudnak tenni azért, hogy sok gyermek születhessen Magyarországon.
Hornung Ágnes kiemelte, a kormány folyamatosan tesz azért is, hogy a családbarát intézkedések “igazodjanak a jelenkor igényeihez.”
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által készített Anyafüzetről az államtitkár úgy szólt: a kiadvány nagyon jól összeszedi a legfontosabb tudnivalókat a gyermek születésével kapcsolatban. Egyúttal segít eljuttatni a családokhoz, “hogy gyermeket szülni jó” és hozzájárul ahhoz, hogy minél több gyermek megszülessen.
Hornung Ágnes hangsúlyozta a védőnők szerepét is, akik a várandósság kezdetétől “megfogják az édesanyák kezét” és támaszt nyújtanak a családoknak.
Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője elmondta, hogy az apa-, nagyszülő- és testvérfüzetek után “nagyon régi tartozás volt” az édesanyáknak szóló kiadvány elkészítése. Mint mondta, az Anyafüzet segíti az anyákat abban, hogy lelkileg és fizikailag is felkészüljenek a szülésre, s így a szülésélményük pozitív legyen.
Ódor Andrea országos vezető védőnő a sajtótájékoztatón ismertette: a kiadvány a legalapvetőbb ismereteket foglalja össze hétköznapi nyelven a várandósságról és az édesanyában zajló változásokról. A korszerű ismeret nagyon fontos a szülők számára a szorongások leküzdésében is – szögezte le.
Jelezte, hogy a kismamák a terhesgondozás során a védőnőktől szerezhetik be az Anyafüzetet, amelyet elektronikus formában és hangoskönyvként is elérhetővé tesznek.