Tavaly sikerült megőrizni a munkahelyeket, fenntartani a családok támogatását, a rezsicsökkentést

Tavaly, a koronavírus-világjárvány után és az orosz-ukrán háború kitörését követően is sikerült a létrejött plusz munkahelyeket és a nyugdíjak reálértékét megőrizni, a családok támogatását és a rezsicsökkentést fenntartani – értékelt a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az Országgyűlésben.

A Magyarország 2022-es központi költségvetéséről szóló törvény végrehajtásáról szóló előterjesztés általános vitájában Banai Péter Benő felidézte, hogy a tavalyi büdzsét az újraindítás költségvetéseként fogadta el a parlament, amelynek elsődleges célja a 2020 előtti évekre jellemző gazdasági növekedés fenntartása volt a járvány után.
Az orosz-ukrán háború 2022. februári kitörése és a brüsszeli szankciós politika miatt Európában energiaválság bontakozott ki, ami átalakította a prioritásokat – mondta, emlékeztetve arra, hogy a kormány az ország békéjének megőrzése, illetve a családok védelme érdekében a költségvetésben létrehozta a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot.
Az államtitkár közölte, a kedvezőtlen külső körülmények ellenére a magyar gazdaság az uniós átlag felett bővült 2022-ben. A kormány biztosította a határvédelemhez, a menekültek megsegítéséhez szükséges forrásokat és a családokat is számos intézkedéssel segítette – tette hozzá.