Horvát jegybank: az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása az inflációra

A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban – közölte a Horvát Nemzeti Bank (HNB) szerdán.

“A mozgások januárban arra utalnak, hogy az euró bevezetésének viszonylag enyhe hatása lehet a teljes inflációra, ami összhangban van más országok tapasztalataival” – olvasható a HNB közleményében.
Hozzátették: más országok tapasztalataihoz hasonlóan a drágulások a szolgáltatásokban jelentkeztek leginkább. Az euró bevezetése utáni árnövekedések végső megítéléséhez azonban meg kell várni január és az azt követő hónapok részletes adatait – hangsúlyozták.
A horvát állami statisztikai hivatal szerdán közzétett gyorsbecslése alapján januárban átlagban 12,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly ugyanebben az időszakban, decemberhez képest pedig változatlanok maradtak.
Havi szinten – tavaly decemberhez képest – az élelmiszerek, az alkoholmentes italok és a dohánytermékek 1,3 százalékkal, a szolgáltatások 1,1 százalékkal drágultak. Az energia felhasználása nélkül előállított nem élelmiszeripari termékek ára 2,1 százalékkal, az energiáé pedig 1 százalékkal lett alacsonyabb.
A HNB szerint az infláció januári enyhe lassulása az olajszármazékok árának csökkenésével és az élelmiszerárak éves szintű emelkedésének mérséklődésével van összefüggésben.
Ehhez hozzájárul a nyersanyagok árának világpiaci csökkenése, valamint az ellátási láncok működésében bekövetkezett fennakadások kiküszöbölése – mutattak rá. Hozzátették: mindazonáltal a gazdasági aktivitás gyengülésének jelentős hatásai még nem láthatók.
Figyelembe véve az inflációs nyomás globális szintű mérséklődésének jeleit, valamint a bázisidőszak kedvező hatásának statisztikai elemeit, 2023-ban az éves inflációs ráta fokozatosan lassul majd, bár egy ideig még magas szinten marad – közölte a HNB. Hozzátette: továbbra is jelentős a kockázata annak, hogy a jövőbeni infláció a tervezettnél magasabb lesz.