Színes programokkal ünnepli Duna-parti épülete megnyitásának 20. évfordulóját a Nemzeti Színház

Színes programokkal ünnepli új épülete megnyitásának 20. évfordulóját a Nemzeti Színház március 15-én. A húsz évvel ezelőtti eseményekre az épület születését és a nyitóelőadást bemutató kiállítással is emlékeznek.

A budapesti teátrum kedden 16 órától várja az érdeklődőket. A közönség kulisszajáráson vehet részt, 17 órától pedig a színház előtt Randevúóra-avatót és kiállításmegnyitót tartanak. A kiállítást Siklós Mária Ybl Miklós-díjas építész és Poós Zoltán író nyitja meg.
Az eseményen Blaskó Péter a nemzet művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész lép fel.
Húsz éve, 2002. január 2-án kezdődtek a Duna-parti épületben a színházavató előadás próbái, és március 15-én, Madách Imre Az ember tragédiája című művének bemutatásával, a közönség számára is megnyílt az új Nemzeti Színház – olvasható a színház honlapján.
Mint írják, erről a színháztörténeti pillanatról emlékeznek meg Az új Nemzeti Színház című kiállítással, amely bemutatja az épület születését és a nyitó díszelőadást. A kiállítás képei között Szikora János, a díszelőadás rendezője, valamint Siklós Mária, az épület tervezője kalauzolja a megnyitó résztvevőit.
Mint a honlapon felidézik, a Nemzeti Színház új épülete a Duna-parton épült fel két évtizeddel ezelőtt, 165 év után ekkor kapott végleges és valóban a Nemzetinek szánt épületet az ország elsőszámú teátruma.
A különleges építészeti koncepció, a látványos megvalósítás mellett az épületről fontos tudni: színpadtechnikája Európában a legkorszerűbbek egyike – emelik ki a honlapon.
Mint írják, a kiállításon betekintést kaphatnak az érdeklődők az építés 19 hónapjának munkálataiba. Láthatók Siklós Mária építész tervei, különleges nézőpontokból épületfotók, valamint a színház környékét, a kertet megálmodó Török Péter tájépítész munkája is megismerhető.
Az ember tragédiája a magyar drámairodalom remekműve, az egyik legnagyobb szabású színházi alkotás. Ősbemutatója 1883-ban volt a Nemzeti Színházban. A hagyomány és a korszerűség jegyében épült új Nemzeti Színház húsz éve Madách művének nagyszabású előadásával nyitotta meg a kapuit. A klasszikus mű kortárs szemléletű értelmezését Szikora János rendezésében láthatta a közönség. A látványos előadást díszlet- és jelmeztervekkel, előadásfotókkal idézi meg a kiállítás.
Siklós Mária építésszel a kulisszajárás során is találkozhatnak az érdeklődők. A kulisszajáráson a nézők kipróbálhatják a gyorsöltözést, a színpadi változást is és tapsrend próbán vehetnek részt. A program ingyenes, regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a regisztracio@nemzetiszinhaz.hu címen várják.
A közönségforgalmi terek vitrineiben további kiállításokkal készül a színház. Megemlékeznek Schwajda György íróról, az új Nemzeti Színház első vezérigazgatójáról, és összegyűjtötték három nagy nemzeti dráma, Az ember tragédiája, a Bánk bán és a Csongor és Tünde relikviáit. Mindhárom művet többször is műsorra tűzték az új Nemzeti színházban, és ma is megtalálhatók a repertoáron.
A rendezvény részletes programja a színház weboldalán, a https://nemzetiszinhaz.hu/hirek/2022/03/szueletesnapi-program-a-nemzetiben linken érhető el.